Hoe wordt onze 100% bio linnen sjaal gemaakt?


Natuurlijk linnen wordt gemaakt van de Europese vlasplant. De beste kwaliteit vlas groeit namelijk in de kuststreek vanaf Normandië tot Noord Nederland. Deze plant bloeit kort maar hevig in juni, elk blauw-paars bloemetje bloeit maar één dag. In juli worden de planten uit de grond getrokken en op de akkers gelegd om te drogen. Na ongeveer 6 weken wordt het vlas in balen gerold. Deze heb je vast wel eens op de velden zien liggen als je richting de kust rijdt.

Als het vlas eenmaal van het veld in de fabriek terecht komt begint de lange weg naar linnen. Eerst het zwingelen, hierbij breekt een machine de harde stengel in delen en verwijdert ze van de vlasvezel. Niets gaat hierbij verloren. De stengel wordt bijvoorbeeld stalstrooisel terwijl de zaden voor o.a. lijnzaadolie en zeep worden gebruikt. Na het kammen van de vlasvezels, hekelen genoemd, blijven pure linnen vezels over welke gebruikt worden voor touw en fijne garens. Het echte werk begint nu, het spinnen van de fijne garens. Op enorme weefgetouwen worden zo de basisstoffen voor onze sjaals zoals o.a. de Maxima XL en de Dress2Impress collectie geproduceerd. Tijdens het hele proces worden met enorme nauwkeurigheid de kwaliteit van het weefsel gecontroleerd.
Zodra de stof geweven is ondergaat het een aantal wassingen zodat de stof heerlijk zacht wordt. Verven gebeurd daarna in een door ons gewenste kleur.