Waarom worden zilveren sieraden zwart?

4 tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat een zilveren sieraad zwart wordt.

Worden zilveren sieraden zwart? O jee, mijn favoriete zilveren sieraad wordt zwart, help, wat nu?  In deze blog leggen we je uit hoe jouw zilveren sieraden blijven shinen. Lees onze 4 tips waardoor je extra lang plezier van jouw mooie zilveren sieraden hebt.

Verkleuren: Een heel natuurlijk proces.

Waarom wordt een zilveren sieraad zwart? In de loop der tijd verkleuren zilveren sieraden door een natuurlijk oxidatieproces. Dit proces is een hele natuurlijke chemische reactie. Doordat zwavel (watersulfide) in de lucht in aanraking komt met zilver, bijvoorbeeld jouw ketting of armband, wordt jouw zilveren sieraad zwart. Dit zwarte laagje noemen we zilversulfide en is vergelijkbaar met roest op ijzer. Met een zachte doek poets je gelukkig het zwarte laagje zo weer weg.

 

Onze 4 tips om jouw zilveren sieraad mooi te houden

·        Draag jouw zilveren beauties! Door zilveren sieraden vaak te dragen worden ze namelijk automatisch ‘gepoetst’ door wrijving e.d.

·        Doe tijdens sporten, zwemmen, klussen of tuinieren jouw zilveren sieraden af omdat je dan meer zal zweten.

·        Gebruik eerst jouw lekkere luchtje, crème of make-up en wacht een half uurtje voordat je jouw sieraden gaat dragen.

·        Om langdurig huidcontact (zuurgraad) te vermijden kun je jouw sieraden beter ’s nachts af doen.

De invloed van wat je eet en drinkt

Naast zwavel kun jij zelf ook de reden zijn dat een zilveren sieraad zwart uitslaat. De zuurgraad van jouw huid (de pH-waarde) speelt daar namelijk een grote rol in. Deze zuurgraad is bij iedereen anders en wordt beïnvloed door wat je eet en drinkt. Zo zijn ook medicijn- en alcoholgebruik een belangrijke reden dat de natuurlijke oliën van de huid veranderen.

Pas op met al die lekkere crèmes, doucheproducten en geurtjes

Daarbij worden sieraden niet blij van onze zo geliefde cosmetica producten. Het is natuurlijk heerlijk, én verleidelijk, om je lekker in te smeren met die heerlijk geurende body crème na een douche. Daardoor worden zilveren sieraden zwart. Of je te omhullen met jouw favoriete parfum, eau de toilette of deo. Ons advies is om eerst een half uurtje te wachten na gebruik van deze producten voordat je jouw sieraden weer gaat dragen. Want je wil toch niet dat jouw zilveren sieraad zwart wordt?

Geniet nog langer van je sieraden

Een zilveren sieraad kan ook verkleuren door een hogere zweetproductie. Ook daardoor worden zilveren sieraden zwart Ben jij een fanatieke sporter en werk je jezelf graag in het zweet? Door o.a. ammoniak in zweet kunnen jouw sieraden hier op reageren en zwart worden. Dat is dan ook de reden dat wij je adviseren om niet te sporten met zilveren sieraden. Dit geldt trouwens ook voor zwemmen in zee of een zwembad. Vooral door het chloorwater in zwembaden reageert het zilver nog sneller daarom worden zilveren sieraden zwart.

 

Edelstaal verkleurd niet

Bij PimpsandPearls zijn het al heel lang één van de absolute toppers in de collectie. Wij adviseren je dan ook vanuit onze jarenlange ervaring met deze accessoires. Wil jij een sieraad dat niet zwart wordt tijdens sporten, zwemmen en bovendien niet bang is voor een vleugje parfum, hairspray of deo? Kies in plaats van zilver dan eens voor onze edelstaal kettingen, armbanden of oorbellen. Gegarandeerd dat een edelstaal sieraad in tegenstelling tot een zilveren sieraad niet zwart wordt. Edelstaal (ook wel chirurgisch staal genoemd) kan wel tegen een stootje, het blijft mooi zelfs bij intensief gebruik. Bovendien is edelstaal hypoallergeen en anti allergisch. Daarom is het heel erg geschikt als je last hebt van allergieën of een gevoelige huid. Door het dragen van een edelstaal sieraad krijg je geen allergische reactie.

Een edelstaal ketting of bijvoorbeeld een armband roest of verkleurt niet dus blijft mooi. Ze hebben een prachtige glans en zijn bovendien sterk én licht van gewicht. Ook zijn onze edelstaal sieraden uiterst betaalbaar waardoor het een uitstekend alternatief is voor zilveren sieraden.

Kortom; Jouw zilveren sieraden blijven mooi met onze 4 tips. Zo zorg je ervoor dat jij én jouw zilveren treasures blijven shinen. Zonde dus om ze heel lang in een sieradendoosje of sieradenzakje te laten liggen.

Bekijk hier onze uitgebreide collectie met prachtige zilveren kettingen.

Ben je nog op zoek naar een ander mooi sieraad? Bekijk deze 5 edelstenen tips.