Sparkle & Shine

Laat jouw edelstenen sprankelen. Als je eenmaal een mooie edelsteen bedel, armband of ketting hebt gekocht, is het belangrijk om ervan te genieten en er goed voor te zorgen. Zo blijven de edelsteen nog jaren schitteren.
Ook de positieve werking van een edelsteen is regelmatig onderhoud een must.

Onze tips over edelsteenverzorging helpen je bij het maken van de beste keuze en laten je zien hoe je je edelsteensieraden veilig schoonmaakt.

Voordat je van start gaat, voeg eerst een beetje edelsteenkunde toe.
Weet jij welke edelsteen je hebt? Verschillende edelstenen hebben namelijk verschillende fysieke eigenschappen. Dat betekent dat ze heel verschillend kunnen reageren op bijvoorbeeld warmte, licht en schoonmaakmiddelen.
Wat heb je nodig om je edelsteensieraden mooi en schoon te houden? Lees hier onze aanbevelingen voor het thuis reinigen van edelsteensieraden.

Laat allereerst de edelsteen enkele ogenblikken weken in een waterbadje of spoel ze af onder de kraan. Pas op bij gevoelige edelstenen zoals een parel, kristallen of barnsteen.
Zijn de edelstenen heel erg vuil gebruik dan een zacht borsteltje om het vuil te verwijderen.
Spoel de edelsteen vervolgens af onder lauwwarm stromend water. Radicale temperatuurveranderingen zijn gevaarlijk en moeten worden vermeden.
Schud daarna het overtollige water er af en droog te steen daarna voorzichtig met een zachte, pluisvrije doek of zeem.
Laat jouw edelstenen sprankelen.

Niet alle kristallen kunnen tegen water.
In kraanwater zit namelijk kalk dat zachtere steensoorten kan aantasten. Ook ijzerhoudende en poreuze stenen kun je maar beter heel kort even afspoelen.
Kristallen die je wel zonder problemen met lauwwarm water kan reinigen zijn jade, rozenkwarts, agaat, bergkristal, citrien, amethist, rookkwarts en tijgeroog.

Laat jouw edelstenen sprankelen

 

 

 

Parels: een cadeautje van de zee
Parels zijn een echt natuurproduct, ze zijn te herkennen aan het oppervlak van parelmoer. Deze parelmoer komt tot stand in een oester tijdens een proces van jaren. De glans van parels is kwetsbaar. Parels kunnen daarom niet tegen chemische middelen. Lotions, parfum en ook haarlak kunnen parels beschadigen en de glans doen verdwijnen. Draag dus geen parels onder de douche of in bad. Ook sporten en zwemmen met parels aan zijn niet goed voor de parelmoer laag en kun je beter vermijden.

Met een zachte doek die een klein beetje vochtig is wrijft je jouw parels schoon. Dit is voldoende om de parels weer een frisse glans te geven. Er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Doe dit alleen niet te vaak. Zijn je parels heel erg vuil dan kun je overwegen de parels schoon te maken met gewoon lauw water. Gebruik vooral geen een sterke zepen maar eventueel een klein beetje zeep in met een neutrale ph.

Let op: bij oorbellen met parels en andere fijnere sieraden van edelsteen in combinatie met bijvoorbeeld goldplated items. Zet de oorbel niet te lang in te veel warm water zitten. De parels zijn met een pin vastgezet aan de parel, vaak is dat dan gelijmd. Door het hete water kan deze lijm loskomen en dus ok de parel.

Een goede verzorging van jouw edelstenen zorgen ervoor dat je kan blijven genieten van deze waardevolle gifts of nature.

Het laden en ontladen van edelstenen

Veel mensen geloven in de kracht van edelstenen. Iedere edelsteen heeft een eigen positieve energie, betekenis en werking. Zo maken edelstenen je creatiever, vrolijk of bieden juist bescherming of liefde.
Die energie moet regelmatig worden aangevuld worden (dit is het opladen van de steen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft moet zo nu en dan weer ontladen worden.

Allereerst ontladen:
Er zijn verschillende manieren om stenen te ontladen. Dit kan ook per steen anders zijn. Hieronder zie je de meest gebruikte methoden.

Een veel gebruikte manier om edelstenen te ontladen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen daarom niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet.

Door een edelsteen in de aarde te stoppen kan de steen de negatieve energie afgeven. Deze methode kan veilig worden gebruikt voor bijna alle edelstenen. Vergeet alleen niet waar je de edelsteen hebt begraven☺

Opnieuw opladen:
De positieve energie van edelstenen moet zo nu en dan weer worden opgeladen. Zo wordt de intensiteit van de werking weer vergroot of versterkt.

Enkele manieren om edelstenen op te laden zijn:

Leg de edelsteen minimaal 1 nacht in maanlicht (kan achter glas). De natuurlijke energie zal weer worden aangevuld. Een nacht met volle maan is hier dan natuurlijk perfect voor.
Ook zonlicht geeft kracht. zonlicht is natuurlijk veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen. Sommigen kunnen zelfs hun kleur verliezen onder invloed van fel zonlicht. De beste tijd is dan ook net na zonsopkomst of vóór zonsondergang als het licht een stuk zachter is.
Edelstenen die je beter niet in zonlicht kunt opladen i.v.m. verkleuring zijn o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn en turquois.
Door de edelsteen in contact te brengen met een andere edelsteen zoals bijvoorbeeld bergkristal of seleniet. Al je jouw edelsteen in een bakje met bergkristal steentjes legt (minimaal 24 uur) zal jouw steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen
Seleniet kan door de zachte energie van de steen ook heel goed gebruikt worden om andere stenen mee op te laden.
De werking van edelstenen zijn geen vervanging voor zowel medicatie als therapie. Ze werken bovendien uitsluitend ondersteunend als je daar in gelooft.

Laat jouw edelstenen sprankelen